-
ZİYARET #hikaye
“Kaloriferlerin henüz açılmadığı ama üşümemek için biraz kalın giyilen kasvetli bir gecede; cebinde bir sigara paketi ve çakmak, elinde küllükle…
-
16. YÜZYILDAN GÜNÜMÜZE TARİHTE YAŞANMIŞ BÜYÜK SALGINLAR
Tarihin başlangıcından bu yana dünyada büyük salgınlar gelmiş, milyonlarca insanın yaşamının yitirilmesine yol açmıştır. Tarihsel anlamda direkt görüntülere sahip olamadığımız…
-
UYGUR KAĞANLIĞI: DİN, BİLİM VE SANAT
742 yılında İkinci Turk Kağanlığı’na (II. Göktürk Devleti) Karluklar ve Basmiller ile birlikte boyunduruğu altında bulunmak istemediklerinden isyan etmişler ve…
-
OĞUZ KAĞAN’IN DUASI
Tarih alanında yazılar yazılmış dergileri karıştırırken aralarında 22 Mayıs 1942 Cuma günü çıkmış Tanrıdağ adında bir dergiye rastladım. 1. Cilt,…
-
CUMHURİYET DÖNEMİ NÜFUS, EĞİTİM VE SAĞLIK VERİLERİ
Takvimler 29 Ekim 1923’ü gösterdiğinde Türkiye rejim değiştirmiş, bir Cumhuriyet olarak yeni bir düzene geçmiştir. Bu geçiş esnasında yaşanan hadiseleri…
-
SANAT: ANLAMI VE ÖNEMİ
Sanatın Ne Demek Olduğunu Anlamak Sanat, insanların duygusal ve estetik deneyimlerini ifade etmek için kullandıkları yaratıcı bir süreçtir. Sanat, insanlığın…
-
HACI BEKTAŞ VELİ VE YANLIŞ ANLAŞILAN O SÖZÜ
Hacı Bektaşı Veli Kimdir? Nerelidir? Hacı Bektaş Veli, 1209 Nişabur doğumlu bir Türkmen babası olup 1271 yılında günümüz Nevşehir ili…
-
MEZARLIKLARA NEDEN AĞAÇ DİKİLİR?
Şehirlere kuşbakışı ya da uzaktan genel alanı kapsayıcı şekilde bakıldığında “uzun uzun ve sık şekilde olan ağaçlık” görüldüğünde orada mezarlık…
-
SUYUN KALDIRMA GÜCÜNÜN GERÇEK HİKAYESİ
Antik dünyanın ilk bilim insanı Arşimet suyun kaldırma kuvvetini bularak bilime en büyük katkılardan birini sağlamıştır. Hamamda yıkanırken bu kaldırma…