Antik dünyanın ilk bilim insanı Arşimet suyun kaldırma kuvvetini bularak bilime en büyük katkılardan birini sağlamıştır. Hamamda yıkanırken bu kaldırma kuvvetini bulduğunu çoğu kişi duymuştur. Durduk yere mi aklına gelmişti yoksa zaten bunu arıyor muydu diye düşünebilirsiniz. Gelin hikayenin başlangıcı bir de bizden dinleyin.
Arşimet büyük bir matematikçiydi. Sakin bir hayat geçirir, gününün büyük bir kısmını problem çözmeye ayırırdı.
İşte Hikayesi
Siraküza hükümdarı Kral II. Hiero ve Arşimet birbirini yakından tanırlardır. Bir gün kral kendisine taç yapması için kentin en iyi kuyumcularını araştırır ve bir miktar altını seçtiği kuyumcuya verir. Kuyumcu çok güzel bir taç hazırlar ve krala götürür.
Kralın aklına kuyumcunun saf altının içerisine gümüş karıştırma ihtimali takılmıştır. Bunun doğru olup olmadığını öğrenmesinin basit bir yolu vardı aslında. O da tacı eritip başta verdiği altınlarla eş miktarda altınla bir terazide kıyaslamaktı. Fakat bu durumda taç için verilen emek boşa gidecekti.
Kral bunu istemiyordu. Hemen bu problemi çözebileceğini düşündüğü Arşimet’e gitti. Arşimet’ten taca zarar vermeden içerisine gümüş karışıp karışmadığını bulmasını istedi.
Arşimet günlerce düşündü fakat aklına bir türlü çözüm gelmiyordu. Uykusuz geçirdiği günlerin sonunda eşi onu biraz dinlenmesi için hamama gitmesini önerdi. Probleme ara verip dinlenmek için hamama giden Arşimet suya girdiğinde suyun yükseldiğini ve taştığını gördü. Tam o sırada aklına bir çözüm yolu geldi.
Eureka, eureka!
Kendini olduğu gibi dışarıya atıp “Buldum, buldum!” anlamına gelen “Eureka, eureka!” diye bağırarak evine koştu. Arşimet ile özdeşleşen bu söz ileride de bir keşfi kutlarken söylenen ünlem haline gelmiştir. Arşimet eve gittiği gibi deneylerine başladı. Tacın ağırlığına eşit saf altını ve tacı farklı iki kovaya atıp taşan su miktarlarını ölçtü. Deney sonucunda tacın taşırdığı suyun hacmi saf altından farklıydı. Bu da demek oluyordu ki kuyumcu altını çalıp onun yerine gümüş koymuştu. Bu gerçeğin sonucunda kuyumcu ise idam ettirilmişti.
UMAY
Bir yanıt yazın