MEZARLIKLARA NEDEN AĞAÇ DİKİLİR?

MEZARLIKLARA NEDEN AĞAÇ DİKİLİR?
MEZARLIKLARA NEDEN AĞAÇ DİKİLİR?
Sanatçı: Van Gogh

Şehirlere kuşbakışı ya da uzaktan genel alanı kapsayıcı şekilde bakıldığında “uzun uzun ve sık şekilde olan ağaçlık” görüldüğünde orada mezarlık olduğunu direkt anlayabiliyoruz. Ağaçlar mezarlığın içini nemli, serin, yapraklarınının ve gövdelerinin güneşin ışığını kısmen de olsa kesmesiyle loş hale sokmaktadır.

Mezarlıkların ağaçlık olmasının nedeni bize Orta Asya’dan kalma bir kültür haline gelmiştir. Hunlar ölülerini gömerken çevresine ağaç dikiyordu. Bu durum Göktürklerde de devam etmiştir. Hatta kutsal kabul edilmiş Ötüken Ormanı’nın da bu şekilde oluştuğu rivayet olmuştur.

Eski Türk inancında ağaca verilen önem ve ölülere saygı ikilisi yan yana gelerek bir nevi inançları hususunda adet oluşturulmuşken gelenekleşen bu yapı Türklerin islamiyete de geçtiğinde bozulmamıştır. Nihayetinde İslamiyet’te de sünnet olarak görülmektedir.

SERVİ AĞACININ MEZARLARDA GÖRÜLMESİNİN NEDENİ

van gogh
Sanatçı: Van Gogh

Adının artık mezarlık servisi olarak anıldığı serviler bilimsel anlamda da mezarlara faydaları bulunmaktadır. Servi her dem yeşil bir bitkidir. Yani yaz kış yapraklarını dökmeyerek mezarların fiziken doğa olaylarından zarar görmesini aza indirger. Ayrıca yaprak döken bitkilere göre topraktan amonyum iyonlarını daha çok alırlar. Bu çok önemli bir husustur çünkü mezarlarda toprağa karışan ceset ve atıklardan bol miktarda amonyum ayrışır. Bunun yanında uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir. Uzun ömürlü olması, dallarının yükseklerde yayılması, hoş kokusu gibi özellikleriyle de ön plana çıkmaktadır.

ÜLGEN

ÜLGEN avatarı

“MEZARLIKLARA NEDEN AĞAÇ DİKİLİR?” için 2 yanıt

  1. ANONİM avatarı
    ANONİM

    Bilgilendirici bir yazı tebrik ederim.

    1. Aytar Dergi avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031