İki ya da daha fazla kişinin karşılıklı konuşmasına diyalog denir. İki tarafın anlaşma sağlamak ya da haberleşmek için birbirleriyle iletişime geçmesine diyalog kurmak denir.
İnsanlar ve topluluklar gündelik yaşantılarında çeşitli konular üzerinden diyalog kurarak iletişim halinde olurlar. Diyalog kurulan konu üzerinde her zaman anlaşma sağlanamaz. Bazen de diyalog sonunda uzlaşma ve anlaşmazlıklar yaşanabilir. Konudan konuya insanlar arasında algıda farklılıklar olması neticesinde tek taraflı ya da karşılıklı anlaşılamamak, anlattıklarının anlaşılamaması diyaloğun sonuçsal kalmasına sebebiyet verir. İki taraf diyalog esnasında farklı düşüncelere sahip olsalar dahi ortak bir noktada buluşabiliyorlar ise diyalog halinde kalabilir uzlaşma ve anlaşma sağlanabilir.
Bazı insanların ise ya algıları kapalıdır ya da diyaloğa kapalıdırlar. Bu insanlar ile diyalog kurma ve iletişime geçme noktasında problemler yaşanır. Diyalog esnasında yol kat edilemez ve bir bakmışsınız aynı başlangıç noktasındasınızdır. Her şeye karşı kendilerini kapattıkları için anlamamaya hatta yanlış anlamaya müsaittirler.
İnsanların diyalog kurabileceği insanlar ile sosyal çevresini donatması yaşamlarını kolaylaştırarak olumlu yönde etkileşimlerini arttıracağından zaman bakımından da güzel sonuçlar almalarına, zamanı verimli kullanmalarına, kendilerine zaman ayırabilmelerine, konfor alanlarının artmasına ve en önemlisi ruhen ve bedenen sağlıklı kalmalarına etki eder.
Bunun tam tersi düşünüldüğünde diyalog ve iletişim kurmakta zorluk çektiğimiz insanların etrafımızda fazla olması zaman kaybına, konfor alanlarımızın daralmasına, etrafımızdaki olumsuzlukların artmasına hatta ruh ve beden sağlığımızın bozulmasına sebebiyet verir.
Sağlam temeller üzerine kurulan insani ilişkilerde anlaşılmak, anlamak, diyalog kurabilmek hayatımıza ve geleceğimize yön verir.
Ferhat R. KİBAROĞLU
Bir yanıt yazın