Cebirin babası dendiğinde çoğu kişinin aklına ilk olarak Harezmi gelse de, aslında cebirin babası olan Diophantus’un hayatı hakkında çok az bilgiye sahibiz. Öyle ki yaşadığı dönem bile tam olarak bilinmemekte ve belli bir aralıkta olduğu tahmin edilmektedir.
Kendisi İskenderiyeli bir matematikçidir. Kendinden önceki matematikçilerin çalışmalarını çok iyi incelemiş, bunları geliştirme yoluna girmiştir.
Hayatı hakkında olduğu kadar yaptıkları hakkında da bilgimiz sınırlıdır. İskenderiye Kütüphanesi’ndeki yangınlardan dolayı Diophantus’un eserinin büyük bir kısmına ulaşılamamıştır. Arithmetica adlı eserinin bize ulaşan kısımları değerlendirildiğinde o dönemde cebir üzerine yapılmış en önemli eserdir diyebiliriz.
Değişkenden bahsedip onu kullanan ilk kişi Diophantus’tur. Bu yüzden ona cebirin babası denmesi tam isabet olur.
Ölümünden sonra matematiksel gösterime böyle bir katkıda bulunan kişiye yakışır bir mezar taşı yaptırılmıştır.
Diophantus’un mezar taşında kaç yaşında öldüğü yazmamaktadır. İlginç bir matematik problemi yazmaktadır. Cebiri kullanarak çözdüğünüzde ise Diophantus’un yaşını bulmaktasınız.
İşte mezar taşında yazan problem:
“Tanrı ona hayatının altıda birini bir erkek çocuk olarak geçirmeyi lütfetti ve buna hayatının on ikide birini ekledi, yedide birini daha geçirdikten sonra evlilik ışığı yaktı ona ve evlendikten beş yıl sonra da bir erkek çocuk bağışladı. Ama ne çare! Geç doğan çocuk bahtsızdı, babasının yarısı kadar ancak yaşamıştı ki, soğuk kader aldı onu. Sayılar bilimiyle acısını dindirmeye çalıştı, dört yıl sonra da son verdi yaşamına.”
Buna göre Diophantus kaç yaşında ölmüştür? Cevabınızı yorumlarda belirtebilirsiniz.
UMAY
Bir yanıt yazın