Süs bitkileri yetiştirirken yapılan en yaygın hatalardan biri aşırı veya yetersiz sulamadır. Her bitkinin su ihtiyacı farklıdır ve bu ihtimale göre sulama yapılmalıdır. Aşırı sulama, bitkilerin köklerinin çürümesine ve bitkinin ölümüne neden olabilir.
Az sulama; fotosentezin azalmasına, bitkinin solup pörsümesine, bazı yaprakların dökülmesine, büyüme hızının yavaşlamasına neden olabilir. Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir.
İç Mekan Bitkilerini ve Çiçeklerini Sularken Sıkça Yapılan Hatalar. Aşırı sulama: Bitkilerin kökleri fazla suya maruz kalırsa çürüyebilir. Toprağın sürekli ıslak olması, köklerin oksijen almasını engeller. Bitkinin köklerini kontrol etmek ve sadece toprak kuruduğunda sulamak önemlidir.
Şebeke suyu haddinden fazla kireç ihtiva eder. Bu kireç de hemen olmasa bile zaman içerisinde çiçeğinize mutlaka zarar verecektir. Bu yüzden çiçeğinize çeşme suyu yerine içme suyu vermeniz önemlidir. Sulama konusunda ikinci önemli husus da çiçeğinizi suladığınız suyun sıcaklık derecesidir.
Fazla sulama sonucunda kökler tamamen tembelleşir ve istenilen gelişim elde edilemez. Kökleri hava almayan çiçek ve bitki topraktan istediği besini alamaz. Fazla sulama aynı zamanda bitkinin kök ve gövdesinde hastalıklara neden olur.
Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bitki köklerinin zarar görmesi, bitkinin ölümüne neden olabilir.
Çiçeklerin sulama ihtiyacı, çeşidine, boyutuna, bulunduğu ortama ve mevsime göre değişiklik göstermektedir. Çiçekleri genel olarak topraklarının üst kısmı kuruduğu zaman yapılmalı. Toprağın çok fazla kurumasına izin verilmemelidir, eğer toprak çok fazla kurursa kökleri zarar görebilir ve çürümesine neden olabilir.
Aslına bakılırsa günümüzde birçok farklı çiçek türü vardır ve her biri değişik süreler içerisinde sulanır. Ancak pek çok yerde 2 günde 1 sulayın, haftada 1 sulayın ya da mevsime göre sulayın gibi cümleler öne çıkar. Fakat bunlar çok doğru değildir. Burada önemli olan öldürücü derecede ve aşırı sulamaktan kaçınmaktır.
Bitki fazla Sulanırsa ne olur?
- Toprak gözenekleri içindeki havanın yerini suyun doldurması sonucu kökler yeterli havayı alamayacağından boğulur.
- Havasız kalan kökler yeterince çalışamayacağı için gerekli besin maddelerini alamazlar.
- Kök bölgesi sürekli nemli olduğu için, kökte değişik kök hastalıkları başlar ve ağaçların kurumasına sebep olur.
Maden suyu bitkilere iyi gelir mi?
Soda, bir mineral deposu görevindedir. Dolayısı ile çiçeklerinizin de mineral gereksinimlerini gidermek için sodalı suyu tercih edebilirsiniz. Lakin soda bu durumun beraberinde asidik olduğundan dolayı bunu çiçeğinize direkt uygulamamanız gerekmektedir. Gazı yeteri kadar gitmiş bir sodayı suyla seyreltebilirsiniz.
Ferhat R. KİBAROĞLU
Bir yanıt yazın