Türkiye

aytardergi@gmail.com

loading…

SANAL YAŞAM

Sanal, gerçekte yeri olmayıp zihinde tasarlanan veya bilgisayar, tablet, cep telefonu vb. kullanılarak genel ağ ortamında oluşturulan dijital içeriklerdir. Yapay zekâ kullanılarak 360 derece görüş imkânı sağlayan sanal bir küre içerisinde gerçek ortamların taklitlerinin verilmesiyle oluşturulan, gerçek olmayan ortamların gerçekmiş gibi deneyimlenebildiği, karmaşık sorunları çözme, bilgi aktarımı, eğlence vb. amaçlarla kullanılan üç boyutlu ortama sanal gerçeklik denir. İnsanların çevrim içi veya çevrim dışı kültür, sanat, eğitim, eğlence, bankacılık, haberleşme, iletişim vb.ni genel ağ, bilgisayar, tablet, cep telefonu aracılığıyla yaptığı etkileşimli ortam; interaktif ortama sanal ortam denir. Kaynak: Türk Dil Kurumu

Sözlük anlamında olduğu gibi sanal gerçekte yeri olmayanların bütünüdür. Bu sebeple tamamen yapaylık barındırır. Bilim ve teknolojideki ilerlemeler, yapay zeka alanında yürütülen çalışmalar ve insanoğlunu sarıp sarmalayan her şeyin dijitalleşmesi bizleri gerçeklikten uzaklaştırarak sanal yaşam sürdürmemize sebebiyet vermiştir. İnsan hayatını kolaylaştıran araç ve gereçlerin gelişiminde katkı sağlasa da insani ilişkilerde insanı insandan uzaklaştırarak zarar vermektedir.

Bu gelişim ya da değişim süreci birçok şeye olumlu/olumsuz etki etmiştir. Bunların başında geniş aile yapısından çekirdek aile yapısına geçilerek Türk aile yapısında olmuştur. Bununla birlikte insanların bir arada geçirdiği süre azalarak zamanlarının çoğunun sanal ortamlarda geçirildiği döneme evrilmiştir.

Sanal Yaşamın Getirileri:

  • Toplumsal iletişim ve etkileşim modelinde değişiklik.
  • İnsanların yüzyüze ikili diyaloglarının zayıflaması.
  • Yapay ve gerçek duyguların birbirine karıştırılması.
  • Yeni neslin gerçek yaşamla ilgili fikrinin azalarak sanal gerçeklikte yaşaması.
  • Sanallığın getirdiği hızlı etkileşimle birlikte hayatın da hızlı yaşanması.
  • Sanal ortamda çocuklarımızın karşısına çıkan olumlu ya da olumsuz her türlü faktörden etkilenmesi.
  • İnsanların el işçiliği gerektiren işlerde el-motor becerisinin gerilemesi.

Bütün bunlarla birlikte insanlar üzüntü ve mutluluklarını sanal ortamlarda paylaşır olmuş, kutlama, takdir, tebrik, dilek, temenni ve taziye gibi insani ilişkilerini sanal ortamlara taşımışlardır. Bununla birlikte her şey gerçeklikten uzaklaşarak yapaylaşmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha Fazla Yazı