İYİ Kİ DOĞDUN MOZART

İYİ Kİ DOĞDUN MOZART
İYİ Kİ DOĞDUN MOZART

    Bugün sizlerle buluşmamızın sebebi, adını tarihe altın harflerle kazımış değerli sanatçı Wolfgang Amadeus Mozart’ı anmaktır. 27 Ocak 1756’da Kutsal Roma İmparatorluğu’na bağlı Salzburg’da dünyaya gelen Mozart, 35 yıllık bir yaşam sürerek 5 Aralık 1791’de yoksul halde Viyana’da hayata veda etmiştir. Günümüz şartlarıyla düşünüldüğünde çok kısa olan bu yaşamına, üretken olmanın nasıl bir şey olduğunu kanıtlayacak nitelikte 626 tane eser sığdırmıştır.
Müzik tarihinin en büyük dehalarından biri olarak kabul edilen Mozart’ın, daha üç yaşındayken klavye “clavier” adlı, tuşlu-telli bir enstrümanı çalmayı öğrendiği söylenmektedir. Beş yaşına geldiğinde ise piyano ve kemanda yetkin hale gelmiştir. Böylece beş yaşında manuet, yedi yaşında konçerto ve bir yıl sonra da senfonisini yapmayı başarmıştır.
Çok erken yaşta müzikle tanışan Mozart, tanınır olmanın da etkisiyle bazı yerlerde çalışmaya başlamıştır. İlk olarak 1762’de Münih kentinde, elektör prens olan III. Maximillian’ın sarayında konser vermiştir. Verilen konserler üç buçuk yıl daha devam etmiştir. O Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde müziğini sunmuştur. 17 yaşına geldiğinde imparatorluğun Salzburg’daki sarayında müzisyen olarak görev yapsa da tam olarak istediği şeyin bu olmadığını düşünerek seyahate çıkmıştır. 35 yıllık ömrünün 14 senesinin yolculukta geçtiği bilinmektedir. 1781’deki Viyana seyahatinde Salzburg’daki görevinden ihraç edilmiştir.
1780 yılına gelindiğinde Mozart’ın ilk büyük operası Münih’te oynanmıştır. Bu tarihlerden sonra işlerini Viyana’da sürdürme kararını almıştır. Viyana’ya gittiğinde burada mehter marşının ritimlerinden esinlenerek bir Türk Marşı’nı (Ronda alla Turca) besteler. 1785’e kadar piyano konçertolarında solo olarak çıktığı seri konserler verir. Bu zamanlar finansal açıdan rahatlığa kavuştuğu dönemlerdir. Bu tarihten sonra daha az eser üretmeye başlamıştır. 5 Aralık 1791’e gelindiğinde, günün ilk saatlerinde hayata veda etmiştir. Bir söylentiye göre de ölümüne yakın zamanlarda bir şahıs ondan Requiem (ağıt) parçası oluşturmasını istemiştir. Mozart, bu parçayı tam olarak bitiremeden hayata gözlerini yummuştur. Ölüm sebebi ile ilgili 150’den fazla hipotez öne sürülse de, tam olarak sebebinin kavranabilmiş olmadığı söylenmektedir.
35 yıllık ömrüne bolca şey sığdıran Mozart, eserlerinde birçok hissi bize yansıtarak sunmuştur. Bazı parçalarının, dinlendiğinde insanların IQ seviyesini arttırdığı bile söylenmiştir. Aynı Beethoven’in parçalarında olduğu gibi onun parçaları da okullarda uzun süre boyunca teneffüs zili olarak kullanılmıştır. Çoğu çizgi filmde ses yerine onun gibi değerli sanatçıların parçaları yer almıştır. Yaşadıklarının hepsini anlatmak zor olsa da, en azından onun hakkında bilgi sahibi olunabilmesi için hayatının belli kısımlarındaki yaşadıklarından size aktarmak istedim. Onun görsel anlamda hafızamıza kazınmasını sağlayabilecek olan 1984 yapımı Amadeus filmini seyredebilirsiniz. Bunun yanında bu müzik dehasını konu edinen birçok kitap da bulunmaktadır.

    • ÜLGEN
ÜLGEN avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ocak 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031