Yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamışlık veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusuna Deja vu denir. Kısacası bir ânı daha önceden yaşamışlık hâlidir. Yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamış veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusu pek çok kişide zaman zaman yaşanmaktadır.
İslamda dejavu ne demek?
İslamiyet’te dejavu, ruhun bedenden önce yaratılışıyla açıklanır. Ruh vücuttan önce yaratılır ve kader de vücuttan ve yaratılıştan önce bellidir. Her olay Levh-i Mahfuz’a göre cereyan eder ki ezelden belli olan bu bilgiler, daha önce yaşanmış birer hatıra gibi kişinin zihninde görüntülere yol açabilir.
Deja vu yaşadığımızda beynimizde neler olur?
Bazen nadir de olsa yaşadığımız ilk anı unuturuz ve ikinci anı yaşadığımız zaman deja vu olduğumuzu düşünebiliriz. Buna bölünmüş algı denir ve birinciden hemen sonra gelen ikinci algı bilinçli olarak deneyimlenen algı konumuna gelir.
Bir taraf diğer taraftan önce algıladığı için, geç algılayan taraf bu olayın daha önce yaşanmış olduğu yanılsamasına kapılır. Bu durum sinir aksonlarındaki küçük bir sapmadan kaynaklanır. Yoğun miktarda alkol alınması, yorgunluk, odaklanamama, gördüğümüz rüyalar ve bilinçdışı gibi sebepler deja vu yaşamamıza neden olabilir. Birçoğumuz bu durumu bir ya da birden fazla yaşamışızdır.
Deja vunun sorumlusu
Deja vunun sorumlusu beynin bellekle ilgili bölümüdür. Yaşanılan bir olayı daha önceden yaşamış veya görülen bir yeri daha önceden görmüş olma duygusu “deja vu”nun, beynin bellek bölgesiyle ilgili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur.
Ferhat R. KİBAROĞLU
Bir yanıt yazın