Mutluluk Nasıl Tanımlanır?
Mutluluk anlık bir duruma bağlı olarak duyulan sevinç veya alınan zevk olarak tanımlanır.
Mutluluk duruma, kişinin bulunduğu ortama, fiziki şartlara, zamana, diyalog içinde olduğu insanlar ile arasındaki iletişime, mekana, istek ve arzulara, hatta mevsimlere göre bile değişkenlik gösteren, kişiden kişiye değişen göreceli bir kavramdır. Mutluluğu elli bir kalıba sığdıramayız. Çünkü bazıları çok küçük şeylerden mutlu olur iken bazılarının ise mutlu olabilmek için çok büyük arzu ve istekleri vardır.
Tatmin Olmak Nedir?
İstediği bir şeye ulaşarak hoşnut olmak, rahatlamak ve doyurulmaya tatmin olmak denir. Tatmin olmama durumu da tatminsizliktir. Bir isteğin yerine gelmesi, bir şeyin elde edilmesi, varılmak istenen bir hedefe ulaşılmasından doğan duyguya doygunluk denir.
Tanımların Mutluluk İle İlgisi
Bu tanımlamaları neden yaptığımı merak etmiş olabilirsiniz. Mutluluk ile ne ilgisi var diye de aranızda düşünenler olmuştur. Tatmin olma, tatminsizlik ve doygunluğun doğrudan mutluluk ile ilişkisi vardır.
Hayatta her şeyi elde etmiş, birçok şeye ulaşmış, isteklerine kolay ulaşabilen, hayatın zorluklarıyla karşılaşmamış hep iyi yönlerini yaşayan, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda ortalamanın üstünde belli bir seviyeye ulaşan, bundan dolayı da hiçbir amacı ve hedefi olmayan insanlarda ulaştığı doygunluktan dolayı tatminsizlik oluşur. Hiçbir şeyden tatmin olmazlar. Tatmin olmayan insanlar mutlu olamaz, mutlu olamadıkları gibi de mutsuz olurlar.
Mutluluk Neden Göreceli Bir Kavram?
Çünkü sokağa çıksak ve insanlara teker teker sizi ne mutlu eder diye sorsak birbirinden farklı cevaplar alırız. Bu soruyu sizler için insanlara sorarak verilen cevapları sıralıyoruz.
Sevgi, Saygı, Para, Ev, Araba, Yeni Bir Eşya, Hediye Almak, Sevdiği İnsanların Yanında Olması, Okul, İş, Evlilik, Çikolata (Belki de Bir Pasta), Oyuncak, Çiçek…
İnsanların bu soruya vermiş oldukları cevap listesi bununla sınırlı değil tabii ki. Liste daha da uzayıp gider.
Peki sizi ne mutlu eder?
Ferhat R. KİBAROĞLU
Bir yanıt yazın