PLATON ve ŞİİR

PLATON ve ŞİİR

Belli kalıplara sığdırılamayacak kadar nesnellikten uzak, duyguların yoğun olduğu bir yazın türüdür şiir. Dil içinde dil yaratıp, bir duygu ve düşünceyi okuyucularda estetik bir haz uyandırarak yazmak herkesin yapabileceği bir iş değildir. Her konunun da rahatlıkla aktarılabileceği bir alan değildir.

Kaç bilim insanı gördünüz ortaya çıkardıklarını şiirle açıklayan? Kaç filozof gördünüz düşüncelerini şiirle açıklayan? Şiir bunlarla sınırlandırılamaz. Bunu yapmak şiirin sahip olduğu özgürlüğü elinden almak demektir.

Bunun en büyük kanıtı Platon’dur. Sokrates’in öğrencisi olan Platon, ortaya koyduğu eserlerde, Sokrates’in görüşlerini ve felsefesini anlatır. Bunu şiir yoluyla yapmaz. Yapamaz.

Gençliğinde şiirler yazan Platon, Sokrates’le tanıştığında felsefeye ilgisini keşfeder ve bu alanı seçer. Daha sonra bir gece tüm arkadaşlarını bir akşam yemeğinde toplar. Yemeğin sonunda o zamana kadar yazmış olduğu tüm şiirleri yanmakta olan ateşin ortasına atar. Bir şairi öldürmüş olur fakat bu büyük bir filozofun doğuşudur.

Platon, şiire duyduğu saygı yüzünden bir karar vermek zorunda kalmıştır. Şiirin özgürlüğünü kısıtlamak yerine onu hayatından çıkartmıştır.

UMAY

UMAY avatarı

“PLATON ve ŞİİR” için bir yanıt

  1. Fatma avatarı
    Fatma

    Tebrikler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930