
Hayallerin var, gerçekleştirmek istediğin şeyler. Ben bu hayallerin bir kısmına değineceğim. Dil öğrenmek, iyi bir fiziğe sahip olmak, hobi olarak veya öğrencilik/iş gereği kitap okumak, bir enstrüman çalabilmek, bir hobi edinmek gibi. Yani iradeyi yenerek yapılabilecek her şey bu kapsamda. Bunların hepsinin yoluna aşağıda anlatacağım şekilde çıkılabilir.
HEVESİ GERİ GETİRMENİN VE İRADEYİ EĞİTMENİN YOLLARI
Sizlere vereceğim tavsiyeler çevremde gördüklerim ve uygulayabildiklerim sonucunda ortaya çıkmaktadır. Eğer dezavantajlarınız varsa bu yolları takip ederek avantajlı olanların önüne dahi rahatlıkla geçebilirsiniz.
I. SOSYAL MEDYA YA DA TELEFON
Gün içinde sosyal medya ile geçirdiğimiz vakitten haberimiz yok. Instagram, facebook, twitter, snapchat gibi uygulamaların birinde veya birçoğunda hesabımız var. Bu uygulamalarda geçirilen süreler hayatımızdan vakitleri bir bir yediği gibi beynin de aptallaşmasına neden olmakta. Neredeyse hepsinde kaydırmalı video seçeneği var ve kaydırdıkça alınan dopamin sizin iradenize hakim olmamanıza gittikçe sebebiyet veriyor.
Yukarıdaki uygulamaları tamamıyla silmek belki çözüm olmayabilir. Örneğin ben instagramda günde ortalama 9-13 dakika geçirerek algoritma sayesinde dergiye konu bulabiliyor ya da yeni kitaplardan haberdar oluyorum.
Ancak herkes gibi yaptığım bir hata var. O da haberleri takip etmek. Hayatımızda hiç geçmeyeceğimiz bir ilçenin mahallesinde bir cinayetin işlenmesi, bir hırsızlığın yaşanması. Kentin birinde birine çıkan loto sizin beyninizi meşgul ettiği gibi hayallerinizi de ertelettiriyor.
II. TELEFONDAN NASIL UZAKLAŞABİLİRİZ?
Neyi hedefliyorsanız hedefleyin çalışma masasının başına oturun. Telefon uzak bir yerde olsun. Eğer telefondan (youtube’da ders videosu izlemek, makale okumak gibi) bir şeyler yapmak zorundaysanız ilk önce o yapmak istediğiniz şeyi açın ve çalışmaya çalışın.
Olmuyor değil mi? Bırakıp gitmenin kimseye faydası yok. O masaya oturun ve çalışana kadar hiçbir şey yapmayın o halde. Sadece bekleyin. Bir zaman sonra yapma ihtiyacı hissedeceksiniz. Sosyal medyaya girmeyi düşünmeyin. Gerekirse rahatsız etmeyin modunu açın.
Günde 1 saat sosyal medyada dolaştığınızda yılda iki haftadan fazla süreye tekabül etmekte. Geçmişte bir şeyleri başarmış insanların hiçbiri bu vakti telefonla doldurmuyordu. Günümüzde çevrenizde bir şeyler elde etmiş insanlar da öyle. Kendinizi zorlamadan hiçbir şey başaramazsınız. Günler, haftalar geçip gider.
III. ZOR GELİYORSA YA DA GEÇ KALDIĞINIZI HİSSEDİYORSANIZ
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün çok sevdiğim bir sözü var: “Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.” Belki bazı şeylere geç kaldığınız için şu an zor geliyor olabilir ama ölüm döşeğinde değilseniz hiçbir şey için geç değildir. Tolstoy’un Bisikleti kavramı tam olarak bu geç kalma işine işaret etmekte.
Kimileri sizden daha rahat ve erken şekilde istediklerinizi elde etmiş olabilir. Belki bazı şeylerin tadı da eskiden daha iyidir ve o treni çoktan kaçırmışsınızdır. Peki buna bir ömür ağlamak bir şeyi değiştirir mi? Hiç yoktan şimdiden başlayarak hayatınızın geri kalanında mutluluk ve rahatlık sağlayabilirsiniz.
IV. TELEFONUN HAYATIMDA YERİ YOK, YİNE DE ZAMAN YOK DİYORSANIZ
Çok yorucu bir işte çalışıyor olabilirsiniz, ev hanımı olarak günün 24 saati ev işleriyle uğraşıyor olabilirsiniz. Geri kalanı zaten telefonu kullanmayı azaltsa hedeflerini gerçekleştirir. Azaltmıyorsa o hedefleri gerçekten istemiyor demektir.
Vakti olmayanlar için de aslında durum aynı. Hayat, sizin hayatınız ve vakit asla geri gelmeyecek. Yine ATATÜRK’ten gitmek gerekirse, hastaneye giderken, cepheye giderken, cephedeyken dahi kitap okuyordu. Kitapları okuma sebebi hem kendini, hem vatanı daha iyi getirmek amaçlıydı. Eline geçen paranın da yarısını kitaplara verdiğini belirtmişti.
GÜNÜMÜZDEKİ İMKANLAR
Telefon söylendiği gibi bir zehirdir. Ancak ne olursa olsun dozundan fazla alınırsa kişiyi zehirler. Youtube’daki ders videolarıyla YKS, KPSS, ALES, YDS gibi sınavlara çalışan ve başarılı olan onlarca kişi tanıdım. Ppf veya word formatnda kitap, makale ve tezleri yine telefon üzerinden okuyabilirsiniz. Dünyanın bir ucundan internete yayılmış bilgilere 5 dakikada sahip olabilirsiniz. Bu gerek para kazanmak, gerek entelektüel olma arzusu gerekse bir hobi olsun. Bunu siz seçer ve gerçekten iradenize sahip çıkarak uğraşırsanız elde edersiniz.
SONUÇ
Yukarıdaki söylediklerimden sonra bir değişimin olacağını fark edeceksiniz. İradenizi sağlamlaştırdığınızda yalnızca zihinsel gelişim ve hedefler değil, gün içinde ev işlerinin, işteki yükümlülüklerinizin dahi daha kısa sürede tamamlandığını fark edeceksiniz. Çünkü üzerinizden tembellik atılacak. Daha iyi odaklanacaksınız ve iradenize daha çok hakim olacaksınız.
ÜLGEN
Bir yanıt yazın