ÇANKIRI’NIN LEZZETLERİ

ÇANKIRI’NIN LEZZETLERİ

Tava çöreği, yazma çöreği, bükme, gözleme, cızlama, tatar böreği, iri hamur, mantı, pıhtı, çullama bunların başlıcalarıdır. Tarhana, toyga, şaştımaşı, tutmaç, yarma, dene, cümcük gibi çorbalarda ana madde buğday ürünleridir. Yaş ve kuru sebzeler beslenmede ikinci sırayı alır.

Çankırı Belediyesinin Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı başvurular sonucu tescillettiği ürünlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

TESCİLLİ ÜRÜNLER

  1. ÇANKIRI YUMURTA TATLISI
  2. ÇANKIRI SARIMSAKLI ET
  3. ÇANKIRI YOKA (İNCE) EKMEK MUSKASI
  4. ÇANKIRI TUTMAÇ ÇORBASI
  5. ÇANKIRI HÖŞMERİM TATLISI
  6. ÇANKIRI KÜPECİK PEYNİRİ
  7. ÇANKIRI PIHTI
  8. ÇANKIRI CİMCİK HAMURU ÇORBASI
  9. ÇANKIRI EHLİBİLİR
  10. ÇANKIRI HAMEYLİ TATLISI
  11. ÇANKIRI KIYMALISI
  12. ÇANKIRI YAZMA ÇÖREĞİ
  13. ÇANKIRI KESME KADAYIFI
  14.  ÇANKIRI BÜTÜN ET
  15. ÇANKIRI KAYA TUZU

Çankırı lezzetlerinden bazılarını birlikte tanıyalım.

bazlama

BAZLAMA

Bazlama; mayalı hamur tarifiyle hazırlanan ve geleneksel olarak sac üzerinde pişirilen, kalın bir ekmek çeşidi. Uzun süre mayalanıp dinlendikten sonra elde şekil verilen hamur bezeleri ocak veya sac üzerinde pişirilmektedir. Bazlama (Bazlamaç) Türk mutfağından bir ekşi mayalı ekmektir. Ekmek olarak sadesi yüzyıllardır Türkler tarafından yapılır ve yenir. Türkiye Türkçesi bazlamac “tepsi ekmeği” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Türkiye Türkçesi bazı veya baza “hamur yumağı, bir ekmeklik hamur parçası” sözcüğünden türetilmiştir.

Bazlama özellikle Ankara, Çankırı ve Bolu yörelerinde yerel halk tarafından kendi imkanları ile pişirilip tüketilen bir ekmek çeşididir. un, su ve maya oranlaması ile pişirme şekline göre farklı varyasyonları olsa da genel olarak yaklaşık 20 cm çapında ve 2 cm kalınlığında 200 ila 300 gr ağırlığında daire şeklindedir.

Bazlama Nasıl Yapılır

Ilık su, yaş maya, tuz, şeker ve zeytinyağını bir karıştırma kabına alıp karıştırın. Karışıma unu ekleyip bir tahta kaşıkla karıştırın, daha sonra yoğurmaya başlayın. Hamur ele yapışan yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun ve 1 saat mayalanmaya bırakın.

Bazlama hamuru pişirilirken hamurun altı tam pişmeden çevirmeli ve bazlamayı 1-2 dakika arayla sürekli pişirmek, daha iyi kabarmasını ve ortasının daha kolay ayrılmasını sağlar. Bazlamalar genelde yüksek sıcaklıkta ya tavada ya da sacda pişiriliyor. Yüksek ısıda pişirme işlemi ise, bazlamaların kabarmasını ve iç kısmının daha yumuşak kalmasını sağlıyor. Isıyı yüksek tutmalı ve bazlamayı hızlı bir şekilde pişirmeniz önem taşıyor.

yazma çöreği

YAZMA ÇÖREĞİ

Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunan Çankırı Belediyesi, şehre özgü Yazma Çöreğinin coğrafi işaretini aldı.

Yazma Çöreği – Çankırı Una tuz, maya ilave edilerek su ile yumuşak hamur yoğrulur. 15 pazı yapılarak bol unla mayalanması beklenmeden hemen açılır. Açılan her pazı yağlanmış tepsiye yerleştirilir ve üzeri yağlanır.

Yazma Çöreği Malzemeleri Nelerdir

  • yarım paket yaş maya
  • 6 su bardağıı un
  • aldığı kadar su
  • 1 tatlı kasığı tuz
  • istediğiniz kadar ceviz
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yazma Çöreği Nasıl Yapılır

Una tuz, maya ilave edilerek su ile yumuşak hamur yoğrulur. 15 pazı yapılarak bol unla mayalanması beklenmeden hemen açılır. Açılan her pazının arası yağlanarak üst üste dizilir ve tepsi büyüklüğünde açılarak yağlanmış tepsiye yerleştirilir ve üzeri yağlanır. Üç-dört pazıda bir ceviz konulur. Bittikten sonra kare olarak kesilir ve üstü yağlanır. 20 dakika kadar mayalanması için bekletildikten sonra fırında 200 derecede pişirilir.

CIZLAMA

Un, yumurta, süt, erimiş yağ, şeker, tuz ve kabartma tozu ile hazırlanan sulu hamurun kızgın bir yüzeye dökülmesiyle yapılan yiyecek veya tatlı. Anadolu’da cızlama denir.

Cızlama Nasıl Yapılır?

Yumurtalar, süt, tuz, sıvı yağ çırpılır, daha sonra un ve kabartma tozu eklenir, homojen bir karışım elde ettikten sonra, hafif yağlanmış ve kızdırılmış tavaya veya saca kepçe yardımı ile dökülür ve göz göz olduğunda diğer tarafı da çevrilerek pişirilir.

Ferhat R. KİBAROĞLU

Ferhat R. KİBAROĞLU avatarı

“ÇANKIRI’NIN LEZZETLERİ” için bir yanıt

  1. anonim avatarı
    anonim

    karnımı acıktıran bir yazı oldu, güzel yazıymış beğendim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şubat 2025
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728