KÖREBE
Gözleri bağlı bir ebenin oyundakilerden birini yakalaması esâsına dayanan bir çocuk oyunudur. Körebe, dünya genelinde yaygın bir şekilde oynanan bir çocuk oyunu. Ebe olarak seçilen oyuncunun gözleri mendil veya eşarp gibi bir malzemeyle bağlanır ve ebe etrafını göremez hale getirilir. Diğer oyuncular ebenin etrafında dolaşır ve ona dokunurlar. Ebe onları yakalamaya çalışır.
ZILDIR ZIMBA
Oyuna başlamadan önce yere yaklaşık 1-2 metre çapında bir daire çizilir. Oyuncular kendi aralarında bir ebe seçer ve ebe çizilen dairenin içine girer. Oyunu başlatmak için ebe dairenin içindeyken “ZILDIR ZIMBA!” diye bağırır. Daha sonra daireden tek ayağı üstünde sekerek çıkar ve dairenin dışındaki oyuncuları ebelemeye çalışır. Ebelenen oyuncu yeni ebe olarak dairenin içerisine girer ve oyun başa döner. Eğer ebe, dairenin dışındayken havadaki ayağı yere değerse bu sefer dairenin içine girerek yeniden ebe olur.
ÇELİK ÇOMAK
Çelik çomak oyununda çelik olan kısa çubuk taşların üzerine konur ve çomak olan uzun sopa ile bu kısa olanın en uzağa atılması sağlanır. Eğer karşı takımın oyuncusu çeliği havada yakalarsa oyunu onlar kazanır. Yakalayamazlar ise düşen yârden alınır ve ocağa doğru atarlar. Bu oyun iki grup arasında oynanır. Her grup içerisinde en az iki kişi bulunmalıdır. Bir adet uzun ve bir adet kısa sopayla(çubukla) oynanan şimdilerde unutulmuş bir mahalle arası çocuk oyunu. Büyük sopayla yerdeki küçük sopaya vurarak yerden havalandırmak ve havadayken büyük sopayla daha güçlü bir vuruş yapmak oyunun ana konseptidir.
KUYU KAZMACA
Oyuncular kendilerine ait dairelerden taşmadan aralarında sopayı sektirmeye çalışır, sopa kendi çemberinden taştığında ebe sopayı uzaklaştırmaya çalışır, oyuncu da onu yakalamayı hedefler; diğer çocuklar hemen dairesine yönelip sopalarıyla sopayı oyun alanına getirene kadar dairesini kazarlar. Oyunun sonunda dairesi en fazla kazılmış olan oyuncu oyunun kaybedenidir.
DALYA
Yere yedi adet taş veya kiremit üst üste koyulur. Topu atan grup, kiremitlerden belli bir mesafe uzağa geçer ve topu kiremitlere doğru yuvarlayarak atar. Bu sırada diğer grup da kiremitlerin yanında durur. Kiremitler devrildiğinde atıcı grup kaçmaya başlar, diğer grup ise topla atıcı gruptakileri vurmaya çalışır. Kaçan takım hem vurulmamalı hem de taşları tekrar dizmelidir.
İSTOP
Bir kişi ebe olarak belirlenir. Eline topu alıp oyunculardan birinin ismini söyleyerek topu havaya atar. İsmi söylenen kişi top yere düşmeden tutarsa başka oyuncunun adını söyleyerek havaya atar. Tutamayıp top yere düşerse yakalayıp “istop” der. ”İstop” denilince oyuncular yerlerinde hareket etmeden dururlar. Kaçışan oyuncular “istop” denildiği anda oldukları yerde durmak zorundadır. Bu durumda ebe, duran oyunculardan birini topla vurmaya çalışır. Vurulan oyuncu 1 puan kaybeder ve ebe olur.
MENDİL KAPMACA
Oyunun merkezinde yer alan kişi “mendilci” olarak adlandırılır. Mendilci, belirlenen yerde elini serbest bir şekilde aşağıya doğru sarkıtır. Hakemin düdüğü veya komutuyla birlikte her gruptan bir oyuncu, mendilci tarafından tutulan mendili rakibine ebelenmeden grubuna getirmek için hızlıca koşar. Savunma yapan oyuncu mendili alan oyuncuyu kendi dip çizgisinin arkasına geçmeden ebelerse takımı bir puan kazanır ve mendili alan oyuncu oyun dışı kalır. Kazanan oyuncu kendi takımının sırasının sonuna geçerek yarışmaya devam eder. Oyun bu şekilde takımlardan birisinin oyuncularının tamamı elenene kadar devam eder.
YAĞ SATARIM BAL SATARIM
Ebe, elindeki mendil ile halkanın etrafında dolaşır. Ebe dolaşırken, yerde oturan kişiler şarkıyı hep bir ağızdan söylerler. Elinde mendil olan ebe, şarkı bitmeden bir kişinin arkasına mendili bırakır. Mendili alan kişi, ebeyi yakalamak için koşmaya başlar. Ebe, yakalanmadan onun yerine oturursa, mendili alan çocuk ebe olur; yakalanırsa, oyun aynı ebeyle devam eder. Diğer oyuncular ise, “yağ satarım bal satarım, ustam öldü ben satarım. Ustamın kürkü sarıdır, satsam on beş liradır. Zambak zumbak dön arkana iyi bak, zambak zumbak dön arkana iyi bak” şarkısını söylerler.
BİRDİR BİR
Oyuncular sıra ile teker teker koşarak üzerinden atlamaya başlarlar. Atlamaya koşarken ”Birdirbir” diye bağırarak üzerinden atlayacağı oyunculara haber verirler. Her atlayan oyuncu, eğilmiş olan oyuncudan 1,5-2 metrelik bir uzaklıkta kendisi de aynı şekilde eğilerek durur. Birinci sıradaki ebenin üzerinden “birdirbir” deyip atlar ve 3-4 adım ileride o da eğilerek sırtını kamburlaştırır. “Dokuzum durak, nerde oturak?” şeklinde diyerek ebenin üzerinden arkasından da diğerlerinin üzerinden atlar. Bu durum birisinin atlayamamasına kadar devam eder.
UZUN EŞEK
Bir yastık ve iki takım ile oynanır. Yastık düz alana yaslanarak bacaklarını açar. Aşağıdaki oyuncular bacakları arasına başlarını geçirerek birbiri arkasına sıralı bir şekilde yaslanırlar ve diğer takım bu takımın üzerine atlar. Eğer yatan takım çökertilememişse ve atlayan takım oyuncularından hiçbiri yere değmemişse şu tekerleme söylenir. Bizim köyün imamı, Alttan verir samanı, Üstten çıkar dumanı. Çattı da pattı kaç attı? derler. Bu esnada yukarıdaki takım bir sayı işaret eder, alttaki takım bilmeye çalışır. Alttaki takım bilirse takımlar yer değiştirir bilemezse tekrar aynı takım yatar.

Ferhat R. KİBAROĞLU
Bir yanıt yazın