YALANCI KINA

YALANCI KINA

YALANCI KINA

    Sizlerle başıma gelen ilginç ve bir o kadar da şaşkınlık veren bir olayı paylaşacağım. Bir gün elim kınalandı. Hepinizi duyar gibiyim. “Bunun neresi ilginç, elin kınalı olmasında şaşılacak ne var?” diyorsunuz. Kına elime gerçek bir kınayla biri ya da kendim tarafından çalınmış olsaydı her şey normal ve şaşılacak hiçbir şey yoktu. Ancak olay bu şekilde normal koşullarda gerçekleşmedi.

    Her zamanki gibi gece uyumak için hazırlanıp yattım ve uyudum. Evet uyudum ve sizler “Uyumak gayet normal, bunda da ilginçlik yok.” diyeceksiniz. İlginç olan kısım uyandıktan sonra sol elimde baş parmağım ile işaret parmağımda belirgin bir şekilde kına olduğunu fark etmemdi. Uykuda biri ya da birileri elime kına çalmamıştı. Elim kendiliğinden kınalanmış, dışardan etki eden hiçbir etken yoktu. Bu durumu fark eder etmez ilk yaptığım banyoya koşup bol sabun ve suyla elimi yıkamak oldu ama ne yaparsam yapayım kına çıkmadı.

    İnsanların ellerinin ve ayaklarının uykudan uyandıklarında kendiliğinden kınalandığını daha önce çokça duymuştum. Başıma gelene kadar bu durum bana da hiç inandırıcı gelmiyordu. Aynen benim başıma geldiğinde beni tanıyan etrafımdaki insanlara ve akrabalarıma bu olayı anlattığımda kendi başlarına gelene kadar inanmayıp kendi başlarına da aynı durum geldiğinde “Evet doğru söylüyormuşsun.” dediler.

    İnsanın başına böyle bir şey gelince, şaşkınlığı atlatınca bir tedirginlikle neden ve niçin olmuştur gibi kafasında deli sorularla araştırmaya başlıyor. Ben de aynen öyle yaptım ve sebebini araştırdım. Aşağıda paylaşacağım bilgilere birçok internet sitesinden de ulaşmak mümkündür.

    Uyandığınızda neden kına oluşur?

    Bazı inanışlara göre; Sabah uyanınca elde kına lekesi görmek Allah’ın varlığının delillerindendir. Ruh uyurken vücuttan ayrılır ve farklı alemlerde gezer, oralardan bu lekeleri alır. Bu durumda kişi sevinmelidir. Dolaşan ruh dönerken o gezdiği yerlerden bazı illetin vücuttan çıkmasına neden olur. Ruh, uyku halinde buradan geçerken cinler alemine uğramış. Bu oradan sıçramış olabilir. Bu izler kına ya da daha farklı belirtiler halinde de ortaya çıkabilir.

    Birçok tıp kaynağında ise kına oluşumu aslında mantar enfeksiyonunun belirtisi olarak gösteriliyor. Fayohipomikoz (İng: “Phaeohyphomycosis”), koyu renkli mantarların sebep olduğu fırsatçı enfeksiyonların geneline verilen isimdir. Bu mantarlar aslında sadece deri enfeksiyonuna neden olmazlar; herhangi bir iç organı da enfekte edebilirler. Fakat deri enfeksiyonunda siyah karaltılara ve lekelere neden oldukları için halk arasında daha yaygın bilinirler.

Ferhat R. KİBAROĞLU

Ferhat R. KİBAROĞLU avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şubat 2024
P S Ç P C C P
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829