1930’lu yıllara gelindiğinde, ulus devletleri oluşmuş ve I. Dünya Savaşı’nın yaraları kısmen de olsa sarılmıştı. Yenilen devletlerde bazıları hala intikam ateşiyle yanıp tutuşsa da yüzeysel anlamda uluslararası iletişimler geçmişe nazaran daha fazlaydı.
Bu iletişimlerin bir sonucu olarak 1936’da Almanya’da olimpiyat oyunları düzenleniyordu. O zamanlar Almanya’nın lideri de Hitler’di.
OLİMPİYAT OYUNLARINDA DAHİ POLİTİKA
Berlin’de düzenlenecek olan olimpiyat oyunlarının açılış töreninde diğer ülkelerin temsilcileri dahi nazi selamı vererek dolaşıyordu. Söylendiğinde göre o vakitlerde olimpiyat selamının nazi selamına benzediğini söyleyenler olacaktı ancak tartışmalar yıllarca sürecekti.
1939’da Almanya dünyayı ikinci büyük savaşa sürüklemesinin son sinyallerini vermesinden 3 yıl önce yapılan bu olimpiyat oyunlarına ülkemizden de sporcular katılmıştı.
1916 doğumlu iki Türk kadın sporcumuz ve aynı zamanda arkeolog olan Halet ÇAMBEL (Fotoğraftaki) ve Suat Fetgeri AŞENİ eskrim dalında ülkemizi temsil ederek ilk Türk kadın olimpiyat sporcuları olarak zaten baştan adlarını tarihe yazmışlardı. Bunun yanında olimpiyat oyunlarına damgalarını vurarak Hitler ile tanışmayı ve tokalaşmayı reddetmişlerdi. Reddetmeleri hakkındaki Halet ÇAMBEL’in cümleleri ise şöyleydi:
“Bize verdikleri Alman mihmandar sporcu kız, Bizi Hitler’e takdim etmeyi önerdi. Biz de Hitler rejimi olunca gelmezdik.”
Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Felix Pirson ise Çambel’in Hitler’le tanışmayı reddeden önemli bir bilim kadını olduğunu belirtti. Bu davranışın cesaret örneği olduğunu ifade eden Pirson, “Bu davranış beni çok etkilemiştir. Bu noktada Almanlar, bir Türk kadınından çok şey öğrenebilirler.” dedi.
ÇAMBEL kariyerine arkeolog olarak devam etmiş ve 2014 yılında, Suat Fetgeri AŞENİ ise 1970 yılında yanımızdan ayrılmıştır.
ÜLGEN
Bir yanıt yazın