İnsan gündelik hayatın telaşından asıl amaç ve gayesini unutup sonu gelmez boş beleş diye adlandırabileceğimiz işlerle meşgul olurken hayatı ıskalıyor.
Hayatı ıskalamamızdaki en büyük etken bizler için önemli olan şeyleri ertelememizdir. Hayatta ertelediğimiz şeylerin yerini bizim için daha önemsiz şeylerle doldurmamızdır. Bu da hayatta keşkelerimizin çoğalmasına neden oluyor. Keşkelerimiz ne kadar artarsa hedeflerimizden o kadar sapmış oluyoruz.
Hayatı ıskalamamak adına bireysel hedeflerimiz doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadede hedeflerimizi belirleyip yaşantımıza o şekilde yön vermeliyiz. Bu süreçte rehberlik edecek soru ‘’Kendim için ne yaptım?’’ olmalıdır. Başkaları için yaşayıp başkalarını düşündükçe, başkalarının ne düşündüğünü önemsedikçe kendimize yabancılaşıyor, sıradanlaşıyor ve hayatı ıskalıyoruz.
Hayatı Iskalamamıza Sebep Olan Etkenler
İş Hayatı
Bu zamanda ihtiyaçların karşılanması adına maalesef çalışmak zorundayız. Zamanın gerekleri, gidişatı ve değişimi ile birlikte çalışma hayatında iş yapmayan büyük çoğunluğun yüzünden iş yapan sessiz azınlığın yükünün artmasıyla birlikte mesai saatlerinin yetmemesi ve mesai dışındaki zamanda da işlerle meşgul olmamız zamanımızdan çalınmasına sebebiyet vermektedir.
![](https://aytardergi.com/wp-content/uploads/2024/12/Adsiz-tasarim-50-1024x1024.png)
Sosyal Hayat
Sosyal hayatta birçok insan tiplemesiyle karşılaşmamız, olumsuz dış etkenlerin çokluğu, olaylar karşısında olması gerekenden daha fazla engelle karşılaşılması yaşam kalitemizi düşürmektedir.
Özel Hayat
Özel hayatımıza dahil ettiğimiz insanlar ve o insanlarla yaşanan ikili ilişkilerin kalitesinin yüksekliği yaşam seviyemizin ortalamanın üstünde olmasına etki eder. Özel hayatla ilgili standartlar ve bütün problemlerin çözümlenmiş olması iş ve sosyal hayata da olumlu yönde etki edecektir.
Zamanın Verimli Kullanılması
Hayatın dijitalleşmesi, teknolojinin bizi kuşatması yaşantımıza olumlu ve olumsuz yansımakta olup, kullanım amacı ve şekline göre zamanın verimli kullanılıp kullanılmadığı yönünde etkilemeye neden olacaktır.
Tesadüfler
Tesadüfler hayatımıza yön veren etkenlerin başında gelir. Tesadüflerin de olumlu ve olumsuz yansımaları olmakla birlikte hedef sapmalarına neden olabilir.
Amaç, Gaye ve Hedeflerin Belirlenmesi
Amaç, gaye ve hedefler kişisel çıkarlarımıza göre belirlenmeli ve buna göre şahsi önem derecesi belirlenerek sıralanmalıdır.
![](https://aytardergi.com/wp-content/uploads/2025/01/Adsiz-tasarim-51-1024x1024.png)
Bütün bunlar hayatın akışına etki eden etkenler olmakla birlikte bu etkenlerde karşılaşan olumsuzluklar zamanın verimsiz kullanılmasına dolayısıyla hayatı ıskalamamıza neden olabilirler. Bu kısır döngü içinde önemli olan şeylerin kıyısından geçip kısacık ömürde hayatı ıskalamamak gerekir.
Ferhat R. KİBAROĞLU
Bir yanıt yazın