Nesnelerin İnterneti veya IoT (Internet of Things) cihazlara internet aracılığıyla erişimi sağlayan ve bu cihazların yönetimini sağlayan sistemdir.
Bu sistem sadece bilgisayarlar ile değil akıllı telefonlarla da yönetilebilmektedir. Açma/kapama düğmesi olan neredeyse her şey internete bağlanabilir ve böylece IoT’nin bir parçası olabilir.
Nesnelerin İnterneti Nasıl Çalışır?
Bir IoT sistemi, internetle iletişim kuran sensörlerden/cihazlardan oluşur. Eksiksiz bir IoT sisteminin dört farklı unsuru vardır: Sensörler veya cihazlar, bağlantı, veri işleme ve kullanıcı arabirimi.
Şimdi hepsine sırayla göz atalım.
Sensörler/cihazlar
Bunlar, ortamdan veri toplarlar. Bir cihazda birden fazla sensör olabilir; örneğin, bir akıllı telefonda GPS, kamera, ivmeölçer gibi birden fazla şey vardır. Temelde sensör veya sensörler, belirli bir amaca yönelik olarak ortamdan veri toplar.
Bağlantı
Cihaz verileri topladıktan sonra bunları buluta göndermesi gerekir. Bu işlemi farklı şekillerde yapabilir; Wi-Fi, Bluetooth, uydu, düşük güçlü geniş alan ağları (LPWAN) veya doğrudan Ethernet üzerinden internete bağlanma yoluyla gönderebilir. İlgili bağlantı seçeneği, IoT uygulamasına bağlıdır.
Veri işleme
Veri buluta ulaşınca yazılım bu veriyi işler ve bir işlem gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğine karar verir. Bu, kullanıcı tarafından bir giriş olmadan bir uyarı gönderme veya sensörleri ya da cihazı otomatik olarak ayarlamayı içerebilir. Fakat bazen kullanıcı giriş gerekir ve burada kullanıcı arabirimi devreye girer.
Kullanıcı Arabirimi
Kullanıcı girişi gerekiyorsa veya kullanıcı sisteme göz atmak isterse kullanıcı arabirimi bu amaçla kullanılabilir. Kullanıcının gerçekleştirdiği tüm eylemler, sistem üzerinden zıt yönde gönderilir. Eylemler, kullanıcı arayüzünden buluta ve istenen değişikliği yapmak için tekrardan sensörlere/cihazlara geri gönderilir.
Web özellikli cihazlar tarafından kullanılan hassas bağlantı, ağ oluşturma ve iletişim protokolleri, belirli IoT uygulamalarına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. IoT, veri toplama süreçlerini hem daha kolay hem de daha hızlı bir hâle getirmek için yapay zekâ kullanmaktadır(Kaspersky,2024).
Abdulkadir BEDER
Bir yanıt yazın