1 MAYIS’IN TARİHİ

1 MAYIS’IN TARİHİ

1 MAYIS'IN TARİHİ    1 Mayıs gününü düşününce tüm dünyada akla işçiler gelmektedir. Bu özel güne İkinci Enternasyonal’de Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü denmişken, Türkiye’de Emek ve Dayanışma Günü olarak geçmektedir. Bugünü emek ve dayanışma olarak adlandırmanın bir asırdan fazla eskiye dayanan bir sebebi vardır. Bugünün anlam ve önemini anlamak için de bir asırdan daha eskide yaşanan olayların ışığını görmek pek önemli olacaktır.

    Aydınlanma hareketinin özellikle Avrupa ve Amerika’da etkili olmasıyla birlikte Sanayi Devrimi iyice kendini göstermiştir. Tarımda, sanayide ve günlük yaşamda da makineleşmiş endüstrinin gerektirdiği şartlar ortaya çıkmıştır. Bu şartlar zenginleri daha da zengin, fakirleri yaşamı boyunca ağır şartlar altında çalışmalarına rağmen daha da fakirleştirmiştir.
 
    Ağır işçi şartları tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da vardır. İşçiler günde 12 saat ve haftada 6 gün çalışmaktadır. Nietzsche’nin kölelik ve kendine ayrılan zaman ile ilgili sözünde olduğu gibi, işçiler günlerinin üçte ikisini kendisine ayıramayıp esasen kölelerin şartlarında yaşamaktadır. Tarihler 1 Mayıs 1886 yılını gösterdiğinde Chicago’daki işçiler, Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde çalışma saatlerinin günlük 8 saat olması talebiyle işlerini bırakmışlardır. Eylemlerine yarım milyon civarında işçi katılmıştır.
 
1 MAYIS'IN TARİHİ
Eylemler 3 Mayıs’ta sokaklara çıkılmasıyla iyice hareketlenmiştir. Fabrikalardan atılanlar ve grevde olanlar da mitinglerde birleşmişlerdir. Mitingin sonlarına doğru grevi engellemek isteyenlerin işçilerin aralarına girmesiyle birlikte birçok yaralanmalar meydana gelmiştir. Bu grev yapanlara uygulanan saldırıyı da prostesto etmek için 4 Mayıs’ta Haymarket Alanı’nda miting düzenlenmiştir. Tarihe Haymarket Olayı olarak kazınan bugünde miting alanına bomba atılmasıyla birlikte birçok kişi hayata veda etmiştir.
    1889 yılında toplanan İkinci Enternasyonal’de 1 Mayıs günü tüm dünyada Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü adında kutlanmaya başlanmıştır. Bu tarihlerden sonra da birçok ülkede günde 8 saat çalışma sistemine geçilmiş, işçiler istediği talebi böylece almışlardır.
 

ÜLGEN

 
ÜLGEN avatarı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mayıs 2024
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031